diumenge, 26 d’abril del 2020

LA CUINA DELS PIONERS

Nota:Aquest article neix com a conseqüència de l' anterior, i estableix una sèrie de supòsits.

Agafarem com a moment històric l'anàlisi de la supervivència durant les grans migracions a l'Oest,
primer des de europa i segón, fins a l'Oest americà. També és objecte d'anàlisi el menjar d'abord de les flotes de la marina.

    L'aliment bàsic dels militars, ja desde l'antiguitat, en els exèrcits per exemple d'Alexandre Magne
và ser el biscuit o galeta de mar, que al llarg dels segles, fins ben entrat el s.XIX era la base de l'alimentació de la marina. Aquest "biscuit",obeeix al nom de "dos vegades cuit" al forn, per a el.liminar la major part d'aigua de la massa de pà. fent-lo indigerible e inmasticable si no es feia remullant-lo una bona estona, les més de les vegades en forma de sopes.

   A això, s´hi afegien alguns complements, com a peix sec, tocino, caparres, olives, formatge,...
   A la marinería no li tocava gaire cosa més, en canvi als oficials, i als passatgers, s'els oferia carn seca cuinada tres vegades a la setmana, peixos diversos en sal, farinetes de pinacle (una barreja de grans), alls,ceba, llegums (frijoles,fabes, cigrons i/o llenties ).

   La beguda abord era l'aigua. Els mariners catalans i valencians, a l'igual que les tropes d'infanteria,
hi barrejaven ví, per  a fer-la més passable, ja que trobar aigua potable, o conservar-la en òptim estat, era un dels maldecaps quotidians. Rarament corría l'aiguardent, només en celebracions especials.

   No us penseu  que el ví era una maravella, ví de Borgonya negre o vi dolç de canàries, com prenien els nobles, més aviat, era vi picat o directament vinagre.(D'on van sortir si no les quantitats ingents que va gastar l'Anibal per a fondre la pedra, al final de la  seva travessa dels Alps).

   Els mariners holandesos, bevien cervesa, mentre  en quedava, al principi de les singladures, també tenien un altre privilegi, portaven cinc formatges (grans rodes) cada un d'ells.

  Pastors, traginers, buhoners i altra gent que s'estava pels camins van inventar plats com les "migas",
"atascaburras", brandada, farinetes i altres plats semblants, on es feia servir el bacallà, o el lluç curat en sal i assecat, "peix cecial", el pà com a base, algún fruit sec, llard per a fregir,...I si es trobaven esparrecs bladers, fonoll, rabes, ortigues, patates,..i negociaven o demanaven algún ou.... festa completa.

  Era una qüestió de sort trobar bolets comestibles, algún cirerer aïllat, anous, mores o cireretes de pastor. Quant a llegums, es menjaven faves, fessols, llenties i cigrons. Quant a condiments, sempre es portava sal, mostassa, herbes diverses, com el romaní,la matafaluga, la farigola, sàlvia,...

   Els mateixos avantatges, quant a dieta, tenien els mariners de cabotatge.

   Així, podem saber,o imaginar la dieta dels colons i els aventurers, afegint blat de moro, alguna peça de caça com el gall d'indi, alguna llebre, molta patata, i com a beguda estrella... el café. Cafè americà, no pas un "ristretto". Era la manera de potabilitzar l'aigua ,i de fer mes passadores les "galetes" de mar o bescuit.

   Així, no es d'estranyar que a molts Spaghetti Western hi apareguin los frijoles amb cansalada, com a plat principal (o únic). A això sempre es pot afegir unes sopes de farigola, carn seca (fumada), salmó, truita de riu, carpes, ...i farinetes i formatge sec. Si a tot això hi afegim tomàquets assecats al sol i pasta seca, ja tenim tot un menú. A partir del 1880 també s'hi podien afegir les sopes de pèssols hidrolitzats (cubitos de caldo) de la casa Maggi.

   De postre,una poma, Nordamérica és un país de pomes, originalment pomes silvestres. Actualment amb 2500 varietats de poma (100 d`elles en producció comercial),si no, pastís de poma, pomes al forn, o melmelada de poma.

    El sucre, en principi reservat per a edulcorar el té o el café, no tindria un gran dessenvolupament fins al segle XIX, de la mà de les gelatines industrials, motllos fets a mida i de la pols de fornejar (llevat químic) per als pastissos
fets a casa.

  

  

L'US DE LLAUNES DE CONSERVA

Les  llaunes de conserva apleguen dos components: la llauna y la seva resistència als  

cops per a fe-rne un ús com a envàs idòni per a les conserves.El seu dessenvolupament ha 

tingut com a vector  principal les guerres, així com el dessenvolupament de la marina i 

després la resta dels exercits, encara que també per part de descobridors, pioners  i 

aventurers.

   Es sabut que una de les grans conquestes de la humanitat va ser el mètode de fer conserves, dessenvolupat per l'inventor i confiter Nicolás Appert, el qual va guanyar el concurs del Directori francés el 1810, després de multiples proves amb la marina francesa, amb envasos de vidre. Napoleó en persona li va donar el premi de 12000 francs. Appert no va patentar el seu mètode, com a regal a la humanitat.

   Qui si va patentar el procediment, incloent l'ús d'envasos metàl.lics, va ser en Peter Durand, el mateix any de 1810, començant l'ús per part de la marina anglesa. Els envasos de llauna, es conexien a Europa  des del s.XIII, amb unes primeres aparicions per part d'artesans de Bohèmia. Com en  les històries  del vidre emplomat (de Venècia) o de la porcellana (de Jindezhen, Xina),van ser objecte de desig i de guerres comercials.

    L´ús que en feien els anglesos (caixes de rapé -tabac-,caixes d'aliments com els bombons y les galetes) els van impelir a fer ús de l'espionatge industrial als alemanys de Dresde, on s'havia allotjat una gran part de la producció el segle XVII. El 1731 es va instal.lar a l'espanya de Felip  V una fàbrica, a la serranía de Ronda (Màlaga), d'empresariat alemany, on hi havia un "quarto secret" on es feia l'aplicació del bany d'estany sobre la xapa de ferro.

    Les primeres llaunes eren molt aparatoses, y per al contingut de 4 lliures  arribaven a pesar un mig quilo (una lliura).

  El procediment d'envasat i segellat quan el menjar encara treia vapor, amb soldadura de plom, podía ser orígen de intoxicacions, bé pel metall (intoxicació plúmbica) bé per una incorrecta formació de la pel.licula d'estany del segejat, que afavoria el creixement de la bactèria botulímica.

  Tots aquests inconvenients han estat  actualment superats, en els més de dos segles que han estat en boga les llaunes de conserva.

 Fins a aquell moment els aliments s'havien conservat en salmorra (acció conservant del Clorur sòdic) anxoves, bacallà, congre y també pernil, cecina... o la dessecació, en  farines, galetes,cansalada, fuet, llegums, arròs,...
en escabetx (ClNa i ácid acètic), aliments fumats (acció d'aldehid fórmic, després pel fum), acció sobre els guisats de carn de la canyella i el clau d'olor o girofle (acció de l`àcid benzoic i l'àcid sòrbic), la fermentació (ví, cervesa, formatge,....) però també choucrute i fermentats de  soja, barreja amb vinagre (mostassa), coccions"ala vinagreta" o l'afegit de sucre (melmelades i compotes)  Moltes de les tècniques usades des de l'antiguitat, o dessenvolupades durant la Edat Mitja.

   Avui en dia fem servir principalment l'acció del frigorific, però temps enrera, aquesta opció de conservar en fred, només estava a l'alcanç dels reis, que feien servir la neu de l'hivern, conservada "ad hoc" a les geleres, embolicada amb palla.

Aixi, l'aparició de les tècniques de conserva, va ser un gran avanç per a la humanitat.
















LA CUINA DELS PIONERS

Nota:Aquest article neix com a conseqüència de l' anterior, i estableix una sèrie de supòsits. Agafarem com a moment històric l'an...